Fantastiskt halvår vid Institute of Aging, Toulouse Hospital University – en resa fylld av forskning, insikter och nya perspektiv

Som doktorand har jag haft förmånen att under drygt sex månader genomföra en studie vid Institute of Aging på Toulouse Hospital University i Toulouse, Frankrike. Ord känns otillräckliga, men det har utan tvekan varit det mest fantastiska, händelserika och lärorika halvåret i mitt liv.
Under min tid i Toulouse har jag arbetat med ett forskningsprojekt som syftar till att undersöka sambanden mellan biologiska markörer för åldrande och aptitnedsättning. Studien bygger på franska data från INSPIRE-T-studien, en pågående kohortstudie med en planerad tioårsuppföljning som syftar till att kartlägga de biologiska mekanismerna bakom åldrandet. Min studie är en retrospektiv fall-kontrollstudie baserad på baslinjedata och omfattar totalt 149 franska deltagare i åldrarna 21 till 102 år.
Min vistelse på Institute of Aging på Toulouse Hospital University har gett mig värdefulla kunskaper och färdigheter inom åldrandeforskning, samtidigt som jag fått insikter i hur det är att arbeta på ett universitet i ett annat land än Sverige. Genom diskussioner, seminarier och samarbeten har jag fördjupat min förståelse för åldrande, ett relativt nytt forskningsområde för mig, och fått en tydligare bild av hur forskning kan bedrivas i Frankrike.
Jag har förbättrat mina färdigheter inom statistik, vetenskapligt skrivande och litteraturgranskning, samtidigt som jag har utvecklat min engelska. Sedan jag anlände i september 2024 har jag hanterat data, genomfört statistiska analyser, läst litteratur och arbetat med att skriva ett manuskript om studien som jag nyligen skickat in till en vetenskaplig tidskrift.
Utöver arbetet med studien har jag deltagit i seminarier både som presentatör och åhörare, samt presenterat mitt arbete på International Conference on Frailty and Sarcopenia Research som hölls i början av mars 2025 i Toulouse. Det är svårt att hitta något negativt med min tid i Frankrike, särskilt eftersom jag visste att den var begränsad. Men vistelsen har definitivt gett mig nya perspektiv.
En tydlig kontrast som jag har märkt jämfört med att arbeta i Sverige är den höga standarden på arbetsmiljön i Sverige. Sådant som gratis kaffe på jobbet, höj- och sänkbara skrivbord och fikastunder där man småpratar om annat än jobb är faktiskt lyx och inte någon självklarhet överallt.
När det gäller kommunikation har språket inte varit några problem på universitetet i Toulouse eftersom alla mina kollegor har pratat bra engelska. Däremot har jag definitivt stött på en del språkproblem på fritiden, men även det har varit lärorikt på sitt sätt.
En av de absolut bästa sakerna med min tid i Toulouse, förutom att jag blivit lite klokare både som forskare och person, är alla fantastiska kontakter jag skapat. De är verkligen guld värda och jag hoppas kunna träffa dem i framtiden och kanske till och med inleda nya spännande samarbeten.
Och lunchdiskussionerna har varit så inspirerande och intressanta! Visst, de har inte riktigt vår svenska kaffe- och fikarastkultur men luncherna kunde bli väldigt långa när vi snöade in på intressanta ämnen. Jag har lärt mig massor om hur saker och ting fungerar i Frankrike och passat på att dela med mig av hur vi gör hemma i Sverige. Det har varit så otroligt givande!
Livet består av relationer som kommer och går men jag är övertygad om att vissa av dessa kommer att bestå. Jag är evigt tacksam för denna möjlighet och hoppas att många fler får chansen att uppleva något liknande. Stort tack till Svensk-Franska Stiftelsen för att ni gjorde detta möjligt!