“Helga Söderström – En termin i Provence”

Mitt utbyte till Frankrike var en fantastiskt lärorik och givande termin, inte minst vad gäller min språkutveckling. Jag läste juridik på “Master 1”-nivå. Två av kurserna berörde mänskliga rättigheter och var otroligt givande, med föreläsare som var experter inom FN:s kommittéer för mänskliga rättigheter. Utöver dessa läste jag också några kurser som inte erbjuds i Sverige, och det var de kurserna som gav mig mest i form av “utbyte” då jag inte hade haft chansen att lära mig om dessa ämnen vid ett svenskt läroverk. Att spendera en vårtermin i Provence var fantastiskt och något jag önskar att alla skulle få uppleva nån gång. Bara att komma till en ny miljö, med sol nästan varje dag, och god mat, var en upplevelse i sig. Även alla nya vänner och den internationella stämning som finns i Aix-En-Provence bidrog till min positiva upplevelse av utbytet. Aix-En-Provence är dels en studentstad, och dels en kulturstad med många intressanta museum och gallerier, men skulle man otroligt nog tröttna på staden, finns mycket mer att se runtomkring; naturområden som Saint Victoire, Camargue och Calanquerna, medeltidsstäderna Avignon och Arles, vingårdar, stränder och till sist storstaden Marseille. Att bo i Frankrike ett halvår gav mig också ett rejält lyft vad gäller min franska och från mitt första språktest i januari till det andra testet i juni höjdes min nivå från A1 till B2. Ett halvår flög förbi, men minnena kommer bestå för alltid!

Click to access the login or register cheese